Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Braille-írásos okostelefon

2013.12.07

Jön az első Braille-okostelefon


2013. június 3.

Az egészségünkkel, életvitelünkkel kapcsolatos mobilalkalmazások elképzelhetetlenül nagy számban állnak az okostelefonokat használók rendelkezésére. Kutatásaink során gyakran foglalkozunk az egészségügyi app-ok használhatóságával. Egy friss híradásban egy olyan applikációról olvastam, amely relevanciája nem kérdőjelezhető meg, azonnali hatása pedig borítékolható.

Sarkalatos kérdés, hogy egy látványos, vagy éppen szórakoztató eszköz ténylegesen változtat-e a felhasználók életmódján, válaszol-e  kimondott fogyasztói igényekre. Őszintén szólva, tapasztalataink alapján az alkalmazások jelentős része olyan fejlesztésnek tűnik, melyek tényleges gyakorlati haszna csekély.

A techi.com az első Braille-írásos okostelefonról ír.  A  telefon megoldást kínálhat a látásukban korlátozottak milliói számára. A WHO statisztikája szerint jelenleg 285 millió látásában korlátozott ember él világszerte, köztük 39 milliónyi vak. Az új technológia lényege, hogy a telefon kijelzője tapintható felületű,  a képernyő alatt olyan tűk helyezkednek el, amelyek a beérkező üzenet alapján megjelenítik a szöveg Braille-változatát.


Prototype of Braille phone. (credit: sumitdagar.com)

Nemcsak szöveg, de képek felismerésére is lehetőség van. A 2013 végén megjelenő eszköz várhatóan forradalmasítja a látássérültek információszerzését. Ezen túl számukra nem lesz szükség Braille-írásos nyomtatott könyvekre és újságokra, hiszen minden szöveg végigfuttatható a készüléken.

Bár további példával nem szolgál a cikk, de számos más felhasználási lehetőséget is látunk a Braille-írásos okostelefonok kapcsán. Képzeljük csak el, mennyiben segíthetné a látássérültek közlekedését, tájokozódását egy ilyen eszköz, ha a forgalmi információs táblák, menetrendek egyszerűen beolvashatóak és Braille-re fordíthatóak lennének.

Bán Csilla

Forrás: www.szinapszis.hu/blog/145

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.