Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Program ajánlat ( Sziklakórház Múzeum )

2013.09.03

 

A Sziklakórház Múzeum (Titkos Légókórház és Atombunker)Budapesten az I.kerület Lovas út 4/c alatt található.

Fogyatékossággal élők, valamint kísérőik (jogosultanként legfeljebb 1 fő) fogyatékos igazolvánnyal díjtalan látogatásra jogosultak.

Dokumentumok,emlékek az Archivumból:

 

 

Tombor Tibor: Földalatti légókórház (1944)

A Pesti Hírlap melléklete a Képes Vasárnap 1944. május 2-án közölt cikket a Sziklakórházról. "...Kialakult Európaszerte a vélemény: a nagyobb városokban, de különösen a fővárosokban olyan kórházakat kell létrehozni, amelyekben a sebészek légi támadások alatt is műtéteket végezhetnek. Erre a célra pedig legmegfelelőbbnek látszott: beásni a kórházakat mélyen a földbe."
 
 
 

Daróczy Mária (1944-1945)

Daróczy Mária egy vári család fiatal, tizenéves tagjaként csatlakozott a Sziklakórház munkatársaihoz. Önkéntes segédápolónőként szolgált Budapest 1944-45-ös ostroma idején.

"November közepe táján valamikor fölrobbant a Margit híd, mert azt a németek aláaknázták, és óriási baleset volt. Az első sebesülteket akkor hozták a kórházba – akiket a Dunából kihúztak."

 

 

 

Dr. Steinert Gyula (1944-1945)

Dr. Steinert Gyula az Új Szent János, majd a Szent László Kórház bakteriológusa, később a laboratórium vezetője volt. Régi barátja és kollégája dr. Kovács István vezető főorvos családjával együtt befogadta a Sziklakórházba, ahol önkéntes orvosként dolgozott a főváros 1944-45-ös ostroma idején.

„Ahogy múlt az idő, a kórházban egyre fokozódott a zsúfoltság. A gyógyultak nem akarták elhagyni biztosnak látszó menedéküket, sőt hozzátartozóikat is becsempészték ide."

 

 

Forrás:A Sziklakórház Múzeum honlapja,melyet az alábbi linken megtalálsz:

www.sziklakorhaz.eu/

                                                                                           Kálmán

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.