Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Második kötetével jelentkezik a látássérült író

2015.05.26

Egy érdekes történettel áll az olvasók elé a most megjelenő, Soha ne mondd, hogy soha! című, immár második könyvében Horenka Erika. – Romantikus történet lesz, de annyit azért elárulok, hogy különleges is egyben. A könyv egy igazán egzotikus helyszínen, Ausztráliában játszódik – meséli a Tamásiban élő szerző.

 

Horenka Erika első könyve bemutatóján. Jövő héten megjelenő új kötetében a romantikáé lesz a főszerep (Fotó: TN-archív) Horenka Erika első könyve bemutatóján. Jövő héten megjelenő új kötetében a romantikáé lesz a főszerep (Fotó: TN-archív)

Mint elmondja, 1996-ban kezdett el írni, eleinte csak a saját szórakoztatására. Aztán úgy alakult, hogy mások is beleolvastak az írásaiba, és biztatták, lelkesítették a publikálásra. Erre azért várni kellett, közbejött egy érettségi, egy diploma, és egy kisbaba, de megérte a várakozás, mert tavaly év elején végre kiadták első könyvét. Az írás mellett dolgozik, és párjával együtt nevelik kislányukat, Alexandra Kirát. Erika írói nevét – Kyra Angie – kislánya és hűséges segítőtársa, vakvezető kutyája nevéből alakította ki.

Hat éve vesz részt irodalmi pályázatokon, közöttük a nemzetközivé vált Próféta léptei irodalmi versenyen, amelyet a Bihar- és Szilágy Megyei Vakok Szövetsége írt ki. Kacérkodik a versírással is, bízik abban, hogy hamarosan összegyűlik egy kötetre való. Mint mondja, a pályázatokra általában novellákkal, versekkel pályázik, de igazán a hosszabb terjedelmű próza a kedvence. Emellett számos interjút készített már a Vakok világa című nyomtatott folyóiratba, a Megszólalok, a Sameside és a Polikróm internetes újságokba, és aktuális helyi anyagokkal jelentkezik a Tamási Táj című helyi lapban.

Erika számára az írás egyszerre önkifejezés, alkotás, tanulás és kihívás. Nagyon alaposan felkészül, mielőtt írni kezd, kutatást végez, tájékozódik, mindeközben sok dolgot megismer, megtanul. Bízik abban, hogy a történet mellett ezt a megszerzett tudást is tovább adja az olvasóinak.

 

Horenka Erika gondolatai az írásról

„No, most jönnek az írókat sokszor gyötrő kérdések: mi lesz ebből, vers, novella vagy netán regény? Mivel túl hosszúra és szövevényesre sikeredett, a vers alapból kiesik. Következő lépésként megvizsgálom, hogy a történet elbír-e némi nyújtást, csavarást, esetleges mellékszálak beiktatását. Ha igen, akkor a regény irányába billen a mérleg nyelve, s arra dolgozom tovább a történeten. Ha nem nyújtható, akkor csattanót keresgélve, a novella kritériumait szem előtt tartva nézem át újra a szöveget. Már ekkor gondosan szem előtt tartom gyönyörű magyar nyelvünk mondattanát, szórendjét. Ha túl vagyunk a műfaji besoroláson, most jöhet a részletek kidolgozása. Milyen részletekre gondolok? Fontos a környezet, a karakterek ábrázolása, a történet, cselekmények ideje, helye, kapcsolódása. Mindebből természetesen fontos megtalálni az arany középutat, mert az olvasó nemcsak a haját, de még az írást is eldobja, ha unalmas, ha elveszti valahol a fonalat, ha elveszik a részletekben. Nem árt, sőt nagyon hasznos tud lenni az írásnak, ha a kategóriai besorolás szerinti jellemzők is fellelhetők. A vígjáték nevetessen, a romantikus álmodozni engedjen, a krimi az krimi legyen, a tanító célzatú pedig nyomot hagyjon, elgondolkoztassa az olvasót.”

Elismerések
A publikációk számos elismerést hoztak már az írónak a különböző pályázatokon. 2010-ben a zsűri különdíját kapta a Mitől, miért alternatív? című esszéje. Egy évvel később a Tapasztalataim anyaként elnevezésű pályázaton Gyermekvállalás vakon? című írása szintén a zsűri különdíját érdemelte ki. 2012-ben a Silverbel – Boldogság pályázaton Az igazi boldogság című műve első helyezett lett. Az idén a Próféta léptei pályázaton a Nem könnyű írni című esszé és versei második helyezést eredményeztek. Műveiről és eredményeiről bővebben: www.kyra-angie.oldalunk.hu

 

Névjegy

Horenka Erika 1978-ben született Szekszárdon. Általános iskolai tanulmányait Budapesten végezte, érettségi vizsgát a szekszárdi Garay János Gimnáziumban tett. Szociális munkás diplomáját a PTE Illyés Gyula karán szerezte. Jelenleg egy fővárosi cég bedolgozója. A látássérültek megyei egyesületének tagja, mindennapjait megkönnyíti segítő kutyája, Angel. Hobbija és egyben hivatása az írás. Emellett kedveli a gyöngyfűzést, a zenehallgatást, az olvasást és a közös programokat a családdal, barátokkal. Párjával és négy és fél éves kislányával, Alexandra Kirával Tamásiban élnek.

 

Forrás:http://www.teol.hu/tolna/kozelet/masodik-kotetevel-jelentkezik-a-latasserult-iro-612563

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.