Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hátrányos helyzetűek képzése három megyében

2015.04.26
Hátrányos helyzetűek képzése három megyében

A fejlesztés 7 dunántúli ill. közép-magyarországi helyszínen – Pápán, Marcaltőn, két szombathelyi telephelyen, Kemenespálfán, Kiskunhalason és Jánoshalmán – zajlik majd, és szeptember végéig tart. A személyre szabott képzési folyamat célja, hogy a fejlesztett munkatársak nyílt munkaerő-piacra való tranzitálásának esélyei megnőhessenek.

Az akadálymentesítést, irodai bútorok és számítástechnikai eszközök beszerzését is magában foglaló projekt A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és támogató szolgáltatások – Foglalkoztatók részére című, Társadalmi Megújulás Operatív Programban nyert 150 millió forint teljes támogatást.

Készségeik fejlesztésén keresztül növeli a megváltozott munkaképességű, foglalkoztatási rehabilitációban részesülő, hátrányos helyzetű munkavállalók nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedésének az esélyeit a MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Zrt. A pápai székhelyű vállalat legelső uniós támogatású projektjében 7 fióktelepe vesz részt: Vas megyében Szombathelyen és Kemenespálfán, Veszprém megyében Pápán és Marcaltőn, Bács-Kiskunban pedig Kiskunhalason és Jánoshalmán képzik a dolgozókat.

A hétfőn induló képzést egy kompetenciafelmérés előzte meg, a megcélzott fióktelepek összes megváltozott munkaképességű dolgozójára nézve. Az eredmények és az egyénekre szabott rehabilitációs tervek alapján kiválasztott, összesen 200 fő szeptember végéig 336 órában részesül napi szintű készségfejlesztésben majdani munkaerő-piaci integrációjáért.

Glück Erika koordinációs igazgató elmondta: „a képzés célcsoportjába munkavállalás szempontjából a halmozottan hátrányos helyzetű dolgozóink kerültek: jellemzően alacsony iskolai végzettségű, rossz szociális háttérrel rendelkező megváltozott munkaképességű, fogyatékos személyek. Az ő képzésük többszörösen speciális és hiánypótló munka. Külön jó hír, hogy munkatársaink fejlesztése 200 család életére lesz közvetett hatással a Dunántúl és Közép-Magyarország  különböző régióiban.”

Az alapvető képzés során a munkatársak tranzitálhatóságra történő előkészítése történik meg, azaz a nyílt munkaerő-piacon történő munkavállaláshoz szükséges fejlesztés történik. A képzési koncepció alappillére az általános munkavállalói kulcskompetenciák fejlesztése. A személyi kompetenciák és igények felmérését követően, illetve mindezek alapján olyan oktatási program állt össze, amely a dolgozók speciális igényeire szabva adja meg a megfelelő módszertani hátteret a képességek fejlesztéséhez. A képzés tananyaga az önismerettől és kommunikációtól kezdve kiterjed a konfliktuskezelésre és társas támogatásra is. Kiemelt helyet kap benne a társadalmi reintegráció és esélyegyenlőség kérdése, valamint a munkahelykeresés módjaival is megismerteti a dolgozókat.

A közbeszerzési eljárás során nyertes felnőttképző intézmény a Whakaako Oktató és Tanácsadó  Kft., amelynek megváltozott munkaképességű ill. fogyatékos személyekre specializálódott oktatói már több tízezer órányi képzést tartottak hasonló rehabilitációs projektekben szerte az országban. A célcsoport specialitása és a hatékonyság biztosítása érdekében a képzések lebonyolításában mentor és szupervízor is tevékenykedik, így nyújtva komplex rehabilitációs szolgáltatást a munkavállalóknak. A fejlesztés lezárása után a készség- és magatartás alapú kompetenciákat újfent megmérik, mely alapján a képzettek fejlődését lehet majd lemérni. A projekt sikerességének feltétele, hogy a kiválasztott dolgozók 75%-a sikeresen elvégezze a képzést.

A MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaság a MOVE Kht. és a MOVE-ALFA Kft. általános jogutódjaként jött létre 2008. október 15-én Pápán. Jelenleg 3 telephelye, és országszerte 26 fióktelepe van. Dolgozóinak száma: 1000 fő, tartós és tranzit foglalkoztatott.

A vállalat jelenleg 5 fő tevékenységet végez: varrodai, faipari, szövödei tevékenység, villamos világítóeszköz gyártását, valamint közösségi munkavégzést. Ez utóbbi keretében egyszerű, mechanikai szerkezetek szét- és összeszerelése, csomagoló anyagok készítése, valamint könnyű tárgyak csomagolása folyik.

A MOVE Zrt. általános célja, hogy minél több egészségkárosodott és fogyatékossággal élő személy számára az egészségi és fizikai állapotuknak megfelelő munkalehetőséget biztosíthasson. Igyekszik minél több személynek a nyílt munkaerőpiacon történő munkavállaláshoz szükséges felkészítést és munkatapasztalat-szerzést biztosítani, ezzel is hozzájárulva személyes rehabilitációjukhoz. Legfőbb feladatuknak tartják a megváltozott munkaképességű emberek foglalkozási rehabilitációját, szocializációját, az esélyegyenlőség biztosítását és elősegítését.

A vállalat törekvéseivel összhangban a magyar kormány 2012-től alapvető változásokat léptetett életbe a foglalkoztatási rehabilitácó területén is, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a tranzitálható megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedhessenek a nyílt munkaerő-piacon. Minthogy a MOVE Zrt. munkavállalóinak nagy része megváltozott munkaképességű, a 2012-es Kormányrendelet értelmében rehabilitációs akkreditációs tanúsítvánnyal is rendelkezik. Első uniós pályázatával – élvezve a kormány által teremtett kiszámítható, fenntartható fejlesztési, szabályozási és finanszírozási környezetet – jórészt hátrányos helyzetű foglalkoztattjaiba ruház be, hogy a megváltozott munkaképességűek a közeljövőben a nyílt piacon is valódi, értékteremtő munkát tudjanak végezni.

 

Forrás:http://rehabportal.hu/munka/hatranyos-helyzetuek-kepzese-harom-megyeben

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.