Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baráthegyi Majorság-ahol a fogyatékosok segítenek

2014.04.27

A fogyatékkal élő emberek is képesek értéket teremteni – ezt a kijelentést bizonyítja a baráthelyi majorság munkája. A Miskolchoz közeli öthektáros birtokon kecskesajtot, gyertyákat, valamint szappant készítenek a fogyatékkal élők, szakmai fogásaikat pedig az átlagos látogatóknak is megtanítják.

A Rádió Orient műsorában Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke mutatta be a baráthelyi majorság mindennapjait.

A Szimbiózis Alapítvány szociális tevékenysége 15 évvel ezelőtt indult meg, azóta közel 300 családnak segítettek támogató szolgáltatásokkal. Ők üzemeltetik a baráthegyi majorságot is – a gazdaságban és a hozzá kapcsolódó helyszíneken sajátos foglalkoztatási rendszert alakítottak ki, ami a súlyos fogyatékossággal élők munkaterápiája mellett védőjellegű foglalkoztatást, és nyílt munkaerőpiacra való visszavezetést is végez. Jakubinyi László elnök elmondta, eddig 150 embert sikerült integrálni, ők hétköznapi munkahelyeken is megállják helyüket.

Dániából érkezik az alapanyag

A Miskolchoz közel fekvő majorságban kertészet és konyha működik, emellett futárszolgálatot, asztalosműhelyt is üzemeltetnek. A vállalkozásban 140 főállású alkalmazott dolgozik, közülük 80 fogyatékkal élő – termékeik közül a kecskesajt, a gyertya, valamint a szappan emelkedik ki, s ezeket az ország különböző piacain is megtalálhatjuk, hiszen majorság a az önfenntartás mellett eladásra is termel.„Egy valódi üzemhez képest kevesebb darabszámmal dolgozunk, azonban mindig a legjobb minőségre törekedünk. Azt szeretnénk, hogy a fogyatékkal élők által gyártott termék hozzáadott értékkel bírjanak” – mondta el Jakubinyi, hangsúlyozva, különösen ügyelnek az alapanyagok és a gépek minőségére és eredetére, a tejoltót például Dániából importálják.

Az üvegházi terményeket a majorság konyhája hasznosítja, a napi 130-140, helyben készített ebédadagot is előállítva. A tervek között ugyanakkor szerepel egy belvárosi kis étterem nyitása – így szélesebb körben értékesíthetnék a saját alapanyagokból készített ételeket. A közelmúlt fejlesztései közül az új ellátó központ megnyitása emelkedik ki. Az öthektáros majorságban jelenleg lakóotthon, nappali intézmény, farmpanzió és manufaktúra üzemel. „Nappali központunkban egyéni fejlesztési igényekhez igazodó képzéseket tartunk, többek között éttermi kisegítői és párterápiás tréningeket. A tetőtéren fejlesztőközpont, film- és önkéntes klub működik” – sorolta a majorság kínálta lehetőségeket az elnök.

Mikor a fogyatékosok tanítanak

A nappali foglalkoztató központ programjaiba a fogyatékkal élők a jogszabályokban meghatározott módon, míg a látogatók a Környezetvédelmi Oktatók Szövetsége pályázatán keresztül kerülhetnek be. Jakubinyi László hozzátette, a súlyos fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok ingyen vehetnek részt a foglalkozásokon, az idei évtől pedig határon túliak is jelentkezhetnek. „Eddig több mint 120 családon segítettünk. Ez a lehetőség krízis prevencióként is felfogható: a családok tudnak hova fordulni problémáikkal, itt speciális figyelmet kapnak.”

Jakubinyi elmondása alapján a baráthelyi majorság szinte egyedülállóan, élményterápiás módon erősíti az integrációt: az alternatív erdei iskolák csapatmunkájában a fogyatékkal élők tanítják a látogató gyerekeket, s ez is erősíti az integráció sikereit. Hozzátette, tapasztalatok szerint a közös foglalkozások, valamint a farmpanzióban való találkozások növelik az egymás iránti toleranciát, és javítják a problémamegoldó képességet.

Mindent programszerűen

Az alapítvány kiemelt figyelmet szentel az autizmussal kapcsolatos tévhitek lebontására, és az autista gyerekek foglalkoztatására is: 'Tartalmas pihenés'-programjuk keretében ők is üdülhetnek a baráthelyi majorságban. Az elnök kiemelte, nyaralásuk során kulcsfontosságú a kiszámíthatóság biztosítása „Az előkészületek során pontos programtervet, térképeket küldünk a szülőknek és a pedagógusoknak – ez a biztonsági zálog. Amennyiben valaki csak piros színűt eszik, akkor sok ketchup lesz a környéken” – utalt a tábor felkészültségére a vendég.

A táboroztatás mellett az Autizmus Világnapján külön programokkal is készült az alapítvány. A szokásos ismeretterjesztő előadások helyett törekedtek az aktivitásra, s a világnapon egy új munkahelyteremtő beruházás alapkövét tették le. „Bemutattuk, mire vagyunk képesek: a fogyatékkal élők büfét csináltak, igazolták, hogy képesek az értékteremtő munkára, a Miskolc belvárosában tett sétán pedig a közvélemény téves sztereotípiáit kívántuk feloldani.”
Jakubinyi a novemberig elkészülő turisztikai attrakcióról is szót ejtett: a majorság munkatársai fából megépítették diósgyőri vár mását, a 100 ember befogadására alkalmas építményben játszóudvar, manufaktúrák, valamint nyári színház működhet. „Természeti környezetben, mesterségek bemutatásával kínálunk időutazást az érdeklődőknek.”

A gázszámlán spórol a majorság

A baráthegyi gazdaság részben önfenntartó, az állami támogatások mértéke nem haladja meg a jogszabályban előírtakat,az adományokat igyekeznek csak fejlesztésekre fordítani. Jakubinyi László kiemelte, mivel komplex foglalkoztatási programjuk van, ki kell termelniük az éves költségvetés 25-30 százalékát. A 2013-as adatokat áttekintve az alapítvány elnöke elmondta, a kecskesajt üzem pozitív mérleget hozott, és a tejfeldolgozásból is bevételek várhatóak.

A Szimbiózis Alapítvány várható programjai közül a Gázszámlából munkabér program emelkedik ki: asztalosműhelyük hulladékát hasznosítva, a majorság vezetői pellet és biobrikett üzemet is munkába állítottak a Baráthegyen - a környezetbarát, önfenntartó kezdeményezés révén így munkahelyeket teremtettek, ráadásul önerőből biztosítják fűtésüket, ami gázfűtés esetén évi 15 millió forintra rúgna.

Forrás:rehabportal.hu/kozelet/140-aktualis/barathegyi-majorsag-ahol-a-fogyatekosok-segitenek#.U1zWT6Kejf5

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.