Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Átadták a Fogyatékosság-barát Munkahely elismeréseket

2014.03.25

Immáron ötödik alkalommal, összesen nyolc szervezet vehette át a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Bár a cím pénzzel nem jár, csak feladattal, mégis egyre több pályázat érkezik évről évre, amely alapvető szemléletváltást is tükröz.

2010 óta lehet pályázni a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerésre, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Salva Vita Alapítvány hozott létre azzal a céllal, hogy javítsa a fogyatékkal élő emberek munkavállalását, és segítse a munkáltatókkal való egymásra találást.

A díjat olyan szervezetek kaphatják meg, amelyet vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő munkavállalók toborzásával, foglalkoztatásával és megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. Eddig 36 szervezet részesült az elismerésben, köztük 16 olyan, aki már többször is kiérdemelte ezt a címet.

Az ENSZ 2006-ban fogalmazta meg a fogyatékosok jogairól szóló egyezményt, amelyet Magyarország 2007-ben ki is hirdetett a hazai törvénykezésben. Ennek az egyezménynek a második cikke szól az ésszerű alkalmazkodás követelményéről, amely „azokat az elengedhetetlen változtatásokat és módosításokat jelenti, amelyek nem jelentenek aránytalan és indokolatlan terhet, és adott esetben szükségesek, hogy biztosítsák a fogyatékkal élő személyek jogainak gyakorlását”. Ezt a díjat pedig olyan szervezetek kapják meg, akik elkezdték alkalmazni ezt az ésszerű alkalmazkodást a gyakorlatban is, és ez az elismerés méltányolja az ő erőfeszítéseiket, kreativitásukat ezen a téren.

Valódi feladatvállalás, szemléletváltás

Ez az elismerés csak részben az elért eredmények díjazása: egyben egy fontos feladatvállalás is. A szervezeteknek két évre előre kell gondolkodni, és további fejlesztéseket, feladatokat vállalni. Pénzjutalommal tehát nem jár a cím, viszont annál több feladattal, kihívással. Ennek ellenére újabb pályázók tűnnek fel a színen, ami nagyon jó irányt mutat.

A legfontosabb, hogy az alapítvány maga is hisz abban, hogy ezek az emberek többre képesek, mint amit a társadalom gondol róluk. Ezt José Cura operaénekes is kifejtette múlt heti magyarországi látogatása alkalmával, aki már évek óta támogatja az alapítvány munkáját. Azok a munkáltatók, akik a díjra érdemesek, pont ugyanígy gondolkodnak. Ez szükséges is, hiszen egy ilyen elgondolás megvalósításához elengedhetetlen az alapvető szemléletváltás.

A mutatók egyre jobbak – és az öröm is

Az elmúlt években jelentősen javult a fogyatékos emberek foglalkoztatottsága: 2010 óta 16 ezerrel nőtt a munkavállalók száma ezen a területen, és 40%-kal csökkent az álláskeresők aránya. Soltész Miklós államtitkár beszédében kiemelte, hogy nagy öröm számára, hogy nap mint nap találkozik és a szemébe nézhet olyan embereknek, akik eddig támogatásból, segélyből éltek, és most dolgoznak. „Látni azokat a szemeket, látni az örömöt az arcukon, átélni velük azt, hogy megváltozott az életük, hiszen az eddigi ’eltartottból’, ők maguk is hasznosnak, fontosnak, értékesnek érzik magukat.”

Azt is hozzátette, hogy néha nehéz és több figyelmet érdemelnek, de mindamellett viszont ezek az emberek a közösség összekovácsolói lesznek, és a befektetés hosszú távon sokszorosan megtérül. Szerinte a számok is azt mutatják, hogy jó irányba haladunk, és a társadalom is felkészült arra – melyet ez az elismerés is mutat –, hogy egyre több fogyatékos ember kapjon helyet a munkaerő piacon.

Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke elmondta, hogy hálás ennek az erőfeszítésnek, mert nem kell már erőltetni ezt a kérdést, sokszor már maguk az emberek beszélnek róla. Egy dallasi baptista pap szavait idézte, aki azt mondta, szívesebben látna egy igehirdetést, mintsem hogy hallana. A gyakorlati törekvéseknek köszönhetően pedig végre egyre inkább lehet erről a kérdésről beszélni, és szerinte fontos, hogy mindennapi témává váljon. Megköszönte a cégeknek, hogy kitűzték zászlajukra ezt a fontos feladatot. Bízik benne, hogy ez egy mindennapi területté válik az életben, és nem is kell megvitatni, hanem automatikus lesz.

A díjazott szervezetek között vannak önkormányzatok, számítástechnikával foglalkozó vállalat, kisvállalkozás is, és többek között az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara is kiérdemelte az elismerést.

A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést kapott nyolc szervezet:

Borhy Palota Kert Bt.

A kertészettel foglalkozó kisvállalkozás, amely 2011 óta fogad munkapróbás fiatalokat, esélyegyenlőségi tervet készített, amely a munkapróbára érkező fiatalok fogadására, támogatására helyezi a hangsúlyt.

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata Polgármesteri Hivatal

2013 októberében a hivatal különböző osztályain dolgozó vezetők, munkatársak (60 fő) érzékenyítő tréningeken vettek részt, ahol a jelenlévők különböző fogyatékosságokról tudhattak meg többet. Jelenleg 4 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik a hivatalban.

Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal és Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat

A szervezetben jelenleg 2 fogyatékkal élő munkavállaló dolgozik, 13 pedig saját intézményeinél. Látássérült munkavállalók jövőbeni foglalkoztatása érdekében az önkormányzat intézményi, szociális és humánpolitikai osztályának munkatársai érzékenyítő tréningen vettek részt, amelyen a résztvevők megismerkedhettek a látássérültek mindennapjaival.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

A kar foglalkoztatotti létszáma 110 fő, megváltozott munkaképességű munkavállalóinak száma 5 fő. A kar kidolgozta a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók felvételére és megtartására vonatkozó irányelveket, szabályzatokat.

evopro Informatikai és Elektronizálási Kft.

Az evopro 2001-ben alapított budapesti székhelyű nemzetközi mérnökiroda. A vállalat jelenleg 3 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat. Dolgozói a cég 2014. januári orientációs napján átfogó képet kaptak a fogyatékossággal élőkről, helyzetükről foglalkoztatásuk előnyeiről.

Iron Mountain Magyarország Kft.

Az amerikai tulajdonú vállalat iratkezeléssel foglalkozik. A vállalat 2013 októbere óta 5 fővel növelte a megváltozott munkaképességű munkavállalóinak számát. Szkennelő operátori, fájlkezelői és takarítói pozícióban dolgoznak a cégnél fogyatékkal élő munkavállalók.

Jabil Circuit Magyarország Kft.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. az észak-magyarországi régió egyik vezető gazdasági szereplője. A Tiszaújvárosban található elektronikai gyártó és összeszerelő üzemében 5100 főt foglalkoztat, köztük 79 megváltozott munkaképességű munkavállalót. A Budapesti Műszaki Egyetem 2013. októberi állásbörzéjén a vállalat a fogyatékkal élő hallgatók felé is nyitott.

Work Force Kft.

A Work Force Kft. munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó magyar tulajdonú vállalkozás. A szervezet újpesti telephelye a látássérültek foglalkoztatását biztosító fizikai call centerrel bővült 2013 szeptemberében, 13 megváltozott munkaképességű munkavállaló felvételére kerülhetett sor.

Forrás:rehabportal.hu/munka/143-munka/atadtak-a-fogyatekossag-barat-munkahely-elismereseket#.UzG1jUoyuvA.facebook

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.