Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pénz felé tart a paralimpia

2016.09.26

Sikeresen szerepeltek a magyar paralimpikonok Rióban, őket is ugyanolyan szeretettel várták a szurkolók a repülőtéren, mint az egy hónapja hazatért olimpikonokat.

A verseny elfogadottságát, hétköznapivá válását mutatja az is, hogy a szeptembertől életbe lépett új helyesírási szabályzatban helyet kapott a paralimpia szó is - eddig a paraolimpia volt a helyes.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tíz érmet várt sportolóinktól a riói paralimpián. Ehhez képest az úszó Tóth Tamás aranyérme mellé nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet sikerült összegyűjteni, vagyis 18 érmet – ami megsüvegelendő.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint nagyon nehéz kérdés, hogy vajon üzlet vagy gesztus-e a paralimpia.

A parasportban sokkal közelebb áll egymáshoz a kiugró sportteljesítmény és az az ösztönző erő, ami a fogyatékkal élő embereket rábírja arra, hogy az életnek, a mozgásnak nehéz helyzetben is van értelme, és teljes értékű életet lehet élni.

Ugyanakkor pénz van a rendszerben, jelen vannak a gyógy- és segédeszközgyártók, és azt kommunikálják, hogy az ő termékeikkel komoly sikereket lehet elérni. A televíziós közvetítések, a szponzoráció szintén afelé hat, hogy a paralimpia egyre inkább az üzlet felé mozdul el.

Amiatt azonban, hogy lényegesen kevesebb jegyet tudtak eladni, mint amire előzetesen számítottak, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság jó néhány fejlődő országnak nem tudott segítséget nyújtani a kiutazáshoz. Az eredetileg tervezett 175 országból csak 162 vett részt a versenyen.

A paralimpia 2,5 millió jegyéből csak 1,5 millió talált gazdára, ami hatvan százalékos jegyértékesítést jelent.

A technikai háttér, a kutatás-fejlesztés jelentősége az eredményekben

Szabó László szerint a technikai háttér, a kutatás-fejlesztés tekintetében ugyanaz a helyzet, mint az épek sportjában: őrületes robbanáson megy keresztül sport. A technikai fejlesztéseknek, az orvosi-egészségügyi háttérnek óriási szerepe van. Ez bizonyos értelemben el is idegenítheti a sportot az emberi dolgoktól, hiszen időnként olyan érzésünk lehet, hogy nem is emberek, hanem robotok versenyeznek, akiket különböző eszközökkel programoznak be és készítenek fel, hogy a legjobb eredményeket érjék el. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy miután egyre inkább megjelentek a szponzori és állami pénzek a sportban és a parasportban is, ezek megkövetelik a sikert. A siker pedig csak a legmodernebb eszközökkel érhető el, magyarázta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A kérdés, hogy megtalálható-e az egyensúly. Szabó Lászlónak vannak kétségei abban a tekintetben, hogy miközben a sport egyre nagyobb mértékben és számban használja a technikai eszközöket, meg tudja-e tartani az igazságosságot, a fair playt.

A kategóriák besorolásánál vannak visszaélések. Könnyen előfordulhat, hogy valaki láb nélkül versenyez olyanok ellen, akiknek legalább az egyik lábuk megvan.

Szabó László szerint egyszer mind a 15 millió magyarnak látnia kellene a paralimpiai versenyt, hogy mindenki megtapasztalja azt, hogy azok az embereknek, akiknek ilyen nehézségeik vannak, hogyan lépnek túl a saját korlátaikon.

 

Forrás:http://rehabportal.hu/sport/a-penz-fele-tart-a-paralimpia#.V-jC7A0K9io.facebook

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.